Dålig insyn i svenska banker

den 23 juli 2015

undefinedSvenska storbanker är sämre än banker i andra länder på att redovisa hur de investerar kundernas pengar och arbetar med hållbarhetsfrågor. Det visar vår nya internationella granskning.

Insynen i svenska banker är låg visar en ny rapport där bankers öppenhet och redovisning granskats i sju länder. Att få insyn i bankernas verksamhet och följa hur de investerar kundernas pengar är svårt i Sverige. Bland de granskade länderna hamnar Sverige på en mindre smickrande fjärdeplats, efter Nederländerna, Belgien och Brasilien. I genomsnitt uppfyller de sju största bankerna i Sverige bara 34 procent av granskningskriterierna.

- Öppenhet och insyn är avgörande för att få reda på vad bankerna gör med våra pengar och om det finns risk för inblandning i oegentligheter. Bankvärlden har länge varit väldigt hemlig, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på organisationen Sveriges Konsumenter.

Rapporten visar att de svenska bankerna är dåliga på att redovisa vilka företag och branscher de investerar i. I Nederländerna är insynen betydligt bättre. Där redovisar två av de största bankerna till och med vilka specifika företag bankerna lånar ut pengar till och har visat att det går att vara transparent trots banksekretesslagen. 

Bäst resultat fick SEB och sämst fick Handelsbanken. I rapporten granskas även bankernas koppling till skatteparadis. Alla de fem största bankerna i Sverige är aktiva i skatteparadis som ofta används av företag och privatpersoner för att undvika skatt.

- Skatteflykt är ett enormt problem för många fattiga länder och skatteparadisen gör det hela möjligt. Det finns stor risk att banker som är aktiva i skatteparadis bidrar till detta, säger Jakob König.

Allt fler konsumenter efterfrågar bättre information från sina banker för att kunna göra hållbara finansiella val. I år har över 10 000 mejl skickats från Fair Finance Guides sida till bankerna med krav på att de ska använda pengarna på ett hållbart sätt. 

- Idag är det många konsumenter som försöker minska sitt klimatavtryck och konsumera mer hållbart, det är viktigt att de även får insyn och kan göra hållbara val för sina pengar, säger Jakob König.

Resultat

undefined

Tabellerna visar hur stor andel av granskningskriterierna som bankerna uppfyller.

Läs hela rapporten

Läs vår debattartikel på DN Debatt

 

 Vad tycker du om resultatet? Berätta för din bank!

Mejla din bank!

Säg till banken vad du tycker. Ändra i det förskrivna meddelandet om du vill.

Tack för att du delar!

×