Ny rapport om fonders klimatpåverkan

den 11 februari 2015

Rapporten "Blir guldet till sand?"

Det är stora skillnader mellan hur stort klimatavtryck sparande i olika fonder orsakar. Det visar en ny studie. Men ingen av de granskade kapitalförvaltarna kan visa att de gjort en grundlig analys av fondernas klimatpåverkan.

Finansmarknaden spelar en viktig roll för att minska vår klimatpåverkan och våra sparfonder är en del i den omställningen. Men Swedwatchs nya rapport visar att de största kapitalförvaltarna inte kan redovisa en grundlig analys av fondernas klimatpåverkan, eller att de har kommunicerat den typen av information till spararna. 

Swedwatch har granskat hur klimatarbetet hos de tio största svenska privata kapitalförvaltarna ser ut genom att titta på 28 fonder. Generellt orsakar fonder som investerar i globala aktier större utsläpp än fonder som köper svenska aktier. Av de granskade globalfonderna orsakade Swedbank Robur allemansfond komplett det minsta klimatavtrycket, två ton koldioxid på ett år. Mest utsläpp hade Länsförsäkringar Global med 8,5 ton. Det kan jämföras med att varje svensk på ett år släpper ut ungefär tio ton genom att äta kött, köra bil, flyga och värma upp sitt boende.

SEB Etisk Sverigefond har minst utsläpp av de granskade Sverigefonderna. Mest har Swedbank Robur Sverigefond och Danske Invest Sverige.

SPP, Swedbank och Nordea utmärker sig genom att ha utvecklat processer för hållbara investeringar i hela förvaltningen. SPP är de enda som helt utesluter klimatosmarta företag i alla sina fonder. Skandia, Nordea och Handelsbanken har mindre specialfonder med inriktning på klimatlösningar, men de utgör bara en liten del av förvaltningen.

I granskningen ingår Swedbank, SEB, Handelsbanken, Nordea, SPP, AMF, Länsförsäkringar, Skandia, Danske Bank och Lannebo Fonder. Tillsammans står de för hälften av det svenskregistrerade fondkapitalet. Granskningen bygger på uppskattningar av hur stort årligt koldioxidutsläpp det orsakar att ha 100 000 kronor investerat i en viss fond.

Hela rapporten och samtliga resultat hittar du här.

Tack för att du delar!

×