Nordea satsar halv miljard på rysk kolkraft

den 27 april 2016

undefinedNordea lånade nyligen ut mer än en halv miljard kronor till Rysslands största kolbolag. Affären skedde trots bankens löften under klimattoppmötet förra året om att ta ansvar för klimatet. 

I februari i år lånade Nordea ut 650 miljoner kronor till ett av världens största kolbrytningsföretag, SUEK. Det totala lånet uppgick till över åtta miljarder kronor och fördelades mellan tio banker, varav Nordea var den enda nordiska banken.

- Det är väldigt märkligt att Nordea väljer att stödja det här företaget med tanke på bankens löften på klimatområdet. SUEK sysslar till 100 procent med kolbrytning och genom bankernas stöd kan utvinningen fortsätta med stora negativa konsekvenser för klimatet, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter. 

I samband med klimattoppmötet i Paris i höstas duggade löftena tätt bland bankerna för att minska sina investeringars påverkan på klimatet. Nordea var aktiva och skrev bland annat under ”Parislöftet” där banken förbinder sig att hjälpa till att förverkliga klimatavtalet och begränsa temperaturökningen till två grader.

Nordeas fondbolag har sedan tidigare svartlistat företag som sysslar till mer än 75 procent med utvinning av kol. Banken har även antagit en ny policy att inte ge lån till nya företagskunder som primärt sysslar med kol. 

- Bankens policy gäller bara nya företag och lämnar en lucka för den här typen av utlåning. Nordeas hållning är inte heller konsekvent när en del av banken aktivt kan stödja en typ av företag som bankens eget fondbolag svartlistar. Jag tror inte att Nordeas kunder är nöjda med att deras pengar går till att stödja ryska kolgruvor, säger Jakob König. 

Läs mer 

Jämför Nordea med andra banker HÄR och säg vad du tycker!

 

Tack för att du delar!

×