Svenska pensionspengar i kontroversiell vapenexport

den 5 oktober 2016

undefined

Svenska fondbolag investerar i vapenexport till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter. Det visar vår nya granskning som nu följer upp avslöjandet om svenska storbankernas miljardinvesteringar i den här typen av vapenexport.  

15 svenska fondbolag och pensionsfonder investerar direkt eller indirekt i företag som kopplas till särskilt kontroversiell vapenexport. Totalt hittades företagen i 42 sparfonder hos bland annat SPP, Sjunde AP-fonden och ICA Banken. Trots att flera av dem har lovat att ta hänsyn till hållbarhet och mänskliga rättigheter är det ingen som har specifika riktlinjer mot den här typen av investeringar.

– Det är svårt för spararna att kontrollera sånt här. Enda sättet idag att undvika den här typen av placeringar är att välja fonder som har nolltolerans mot att investera i vapen, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

Granskningen bygger på Fair Finance Guides senaste rapport Deadly Investments som Diakonia och Sveriges Konsumenter nyligen presenterade. Där granskades storbankernas investeringar i ett antal vapenföretag som exporterar vapen till diktaturer, väpnade konflikter och till länder som kränker mänskliga rättigheter. Nu har ytterligare svenska fondbolag kontrollerats och det visar sig att flera populära fonder placerar i de aktuella vapenföretagen.

Företagen hittades också hos flera mindre fondbolag. Ett exempel är Naventi Fonder som investerar i världens största vapenföretag Lockheed Martin i flera av sina fonder. Företaget är inblandat i många kontroversiella vapenaffärer och är dessutom svartlistat sedan länge av de flesta stora banker och pensionsfonder i Sverige på grund av företagets tillverkning av förbjudna klustervapen och kärnvapen. 

– Små fondbolag tar ofta mindre hänsyn till hållbarhetsfrågor när de investerar än större aktörer. Det är viktigt att även små fondbolag tar ansvar och ser till att placeringarna rimmar med spararnas förväntningar, säger Jakob König.

Några av fonderna med koppling till vapenföretagen hittades i så kallade fond-i-fonder. Dessa placerar i andra fonder som i sin tur investerar i vapenföretagen.

– Det blir allt vanligare att erbjuda fond-i-fonder men det ska givetvis inte vara ett kryphål från att ta ansvar. I slutändan hamnar pengarna ändå i företagen, bara att de går en omväg via andra fonder, säger Jakob König. 

Svenska fondförvaltare med placeringar i de aktuella vapenföretagen genom sina egna fonder

 • Alfred Berg Fonder
 • AMF Fonder
 • Avanza
 • Catella Fondförvaltning
 • ICA Banken
 • Lannebo Fonder
 • Naventi Fonder
 • Prior & Nilsson
 • Simplicity
 • Sjunde AP-fonden
 • SPP Fonder
 • Spiltan Fonder
 • Söderberg & Partners
 • Zmartic Fonder
 • Öhman Fonder

Här kan du se vilka specifika fonder det handlar om


Vad kan du göra som sparkund?

 1. Mejla ditt fondbolag och säg att du är missnöjd! Här är en text du kan använda och ändra i om du vill:

  ”Hej, jag sparar i era fonder och har tagit del av Fair Finance Guides granskning som visar att ni placerar i vapenföretag som exporterar vapen till diktaturer, länder som kränker mänskliga rättigheter eller länder som är inblandade i väpnade konflikter. Jag är väldigt besviken. Jag vill att mina sparpengar ska förvaltas på ett ansvarsfullt sätt. Det här är en viktig fråga för mig så jag vill att ni tar tydligt avstånd från det här och slutar investera i sådana företag.”

 2. Byt till en fond som inte investerar i vapen. De heter ofta något med etik eller hållbarhet. Det är vanligt att de ändå tillåter lite vapen (upp till fem procent av ett företags verksamhet) men det innebär ändå att nästan alla företagen försvinner. Om du vill vara helt säker ska du välja en fond som har nolltolerans. Fondernas policy gällande vapen hittar du bland annat i deras hållbarhetsprofil här eller så frågar du ditt fondbolag.

Tack för att du delar!

×