den 3 april 2017
För ett år sedan avslöjade ”Panamadokumenten” hur bristande öppenhet i finanssektorn underlättar skatteflykt, kriminalitet och korruption i massiv skala. Nyligen avslöjades en ny härva med kopplingar till svenska storbanker. Sverige och EU måste stoppa det hemlighetsmakeri som möjliggör skatteflykten, skriver vi och Diakonia på SvD Debatt.
Skatteflykt utgör ett hot mot vår gemensamma globala välfärd men drabbar fattiga människor i utvecklingsländer hårdast. Världens länder har i Agenda 2030 enats om sjutton globala mål som bland annat syftar till att utrota fattigdomen. Ska målen nås krävs det att vi sätter stopp för skatteflykten som dränerar fattiga länder på hundratals miljarder dollar varje år, pengar som i stället skulle kunna användas till hälsa och utbildning.
Det handlar både om olaglig verksamhet och om förlorade skatteintäkter genom att multinationella företag utnyttjar kryphål för att minimera skattebetalningar. Det råder ofta en gråzon mellan vad som är lagligt eller inte. Att det är lagligt betyder inte att det är moraliskt försvarbart i en situation där lagstiftningen försöker hinna ikapp och täppa till kryphål.
Läckor och grävande journalistik, som avslöjat skatteflykt, penningtvätt och korruption i global skala, har duggat tätt de senaste åren. Panamadokumenten visade hur högt uppsatta personer, företag och banker dolt sina tillgångar i skatteparadis genom anonyma så kallade brevlådeföretag. Storbanker, däribland Nordea, pekades ut för medhjälp till skatteflykt. Ytterligare en skandal visade hur hundratals miljarder kronor med kopplingar till olaglig verksamhet flyttats ut ur Ryssland via anonyma företag och internationella banker, däribland alla de svenska storbankerna.
I mitten på mars föll domen över visselblåsarna i Luxleaks-läckan som briserade 2014. Den visade att hundratals storbolag, däribland McDonalds, Ikea och Pepsi, genom hemliga skatteupplägg minimerade sina skatter, i vissa fall till så lite som 1 procent av vinsten. Visselblåsarna straffades trots att de bidragit till att EU försökt påskynda åtgärder mot skatteflykt. Men denna kamp kan inte och bör inte vara beroende av läckor och visselblåsare som riskerar straff. Det är inte hållbart.
De svenska storbankerna ställer sig bara bakom drygt en fjärdedel av internationella principer för att motverka skatteflykt i sin verksamhet, enligt Fair Finance Guides granskning från november 2016. Skatteflykt är det område där bankerna har sämst riktlinjer av 13 hållbarhetsområden. Förra veckan visade en ny rapport från Fair Finance Guide att Europas 20 största banker tjänar stora pengar i skatteparadis, där en fjärdedel av deras vinster bokförs och lönsamheten är i genomsnitt fyra gånger högre än i andra länder.
Bankerna har ett samhällsansvar och ansvar gentemot sina kunder att inte bidra till skatteflykt. På samma sätt bör varje ansvarsfullt företag anta en skattepolicy som del av sitt hållbarhetsarbete, samt öppet redovisa sina vinster och skatter i de länder där de är verksamma.
Problemet med global skatteflykt kräver att både politiker och marknadsaktörer agerar. Inom EU och OECD har flera steg tagits för att skapa gemensamma spelregler. Men de når inte ända fram och fler åtgärder måste vidtas:
Skatteflykt är ett komplext problem givet att mycket sker i det fördolda, men det går att motverka. Frågan är hur många fler läckta skandaler vi ska behöva läsa om innan kraftfulla åtgärder vidtas.
Debattartikel publicerad 3 april 2017 i SvD Debatt