Risk för klustervapen i bankernas förmedlade fonder

den 3 december 2018

Svenska banker ställer inte tillräckliga krav på att fonder de förmedlar inte får investera i klustervapen. En av Nordeas fonder investerar dessutom direkt i ett företag som kopplas till klustervapen och som även är svartlistat för sin inblandning i det olagliga israeliska murbygget i Palestina. 

Svenska banker och pensionsfonder har överlag bra riktlinjer mot klustervapen när det gäller sina egna fonder, men bankerna brister när det gäller sparfonder som de själva inte förvaltar. Det visar en ny granskning gjord av fredsorganisationen PAX, som är Fair Finance Guides partner i Nederländerna. Granskningen omfattar 104 finansiella institutioner världen över.

Klustervapen är idag förbjudna i de flesta länder eftersom de nästan uteslutande drabbar civila. En stor andel av offren är barn som plockar upp odetonerad klusterammunition från marken.

– Som sparare ska man se upp när det gäller bankernas externa fonder. Risken för kontroversiella investeringar är större hos dem eftersom bankerna inte ställer samma hållbarhetskrav som på sina egna fonder, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

Nordea investerar i kontroversiellt företag

Rapporten visar också att Nordea har egna investeringar i ett företag som sedan nyligen kopplas till klustervapen. Det handlar om det israeliska företaget Elbit Systems som köpt företaget IMI Systems som tillverkar flera typer av klustervapen och tills nyligen ägdes av israeliska staten.

– Nordea har en tydlig policy mot den här typen av investeringar så vi förväntar oss att banken kommer vidta åtgärder, säger Jakob König.

Elbit Systems är sedan länge svartlistat hos de flesta banker och pensionsfonder i Norden på grund av sin inblandning i det olagliga israeliska murbygget på ockuperad palestinsk mark. Nordea har inte svartlistat Elbit och investerar i företaget genom en av sina indexfonder, Nordea Indexfond Global.

– Det här är symptomatiskt för den här typen av passivt förvaltade fonder, de investerar oftare i problematiska företag än aktivt förvaltade fonder, säger Jakob König.

Läs hela rapporten Worldwide Investments in cluster munitions: a shared responsibility 

Foto: ©John Rodsted / Norwegian People's Aid

Vad tycker du om din bank?

Tack för att du delar!

×