Ingen bank stödde kravet på att Lundin ska kompensera offren i Sudan
Ingen av de svenska bankerna eller AP-fonderna stödde motionen på Lundin Petroleums bolagsstämma om att kompensera offren i Sudan. Flera av bankerna röstade dessutom aktivt emot motionen som bara fick stöd av 0,1% av företagets aktieägare.
På förra veckans bolagsstämma fanns en möjlighet för Lundin Petroleums aktieägare att stå upp för mänskliga rättigheter genom att stödja en motion om att kompensera offren i Sudan. Resultatet visar att bara 0,1% av rösterna stödde motionen medan över 99% röstade emot den, bland annat svenska banker.
– Att bankerna och AP-fonderna inte agerat mer under så många år är framförallt ett svek mot offren i Sudan, men också mot bankkunderna och pensionsspararna som de lovat att respektera mänskliga rättigheter, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.
Flera av bankerna motiverar sina beslut med att de vill avvakta rättsprocessen som nu pågått i över sju år.
– Det är svagt att man fortsätter ducka för ansvaret. Att avvakta rättsprocessen håller inte som försvar eftersom den processen inte bedömer företagets ansvar utifrån FN:s riktlinjer. Dessutom är utgången osäker och tar väldigt lång tid, och även vid en eventuell dom skulle bara en bråkdel av offren få rätt till kompensation, säger Jakob König.
Nordea motiverar sitt beslut att inte stödja motionen med att man inte kan ”straffa bolag retroaktivt” och att det inte finns en dom mot företaget.
– Enligt FN:s riktlinjer krävs ingen dom för att ett företag ska ta ansvar, riktlinjerna gäller så fort ett företag haft negativ påverkan på mänskliga rättigheter. Det här är riktlinjer som både Lundin Petroleum och alla bankerna lovat att följa, säger Kathleen McCaughey på Amnesty Sverige.
Se hur mycket din bank investerar i Lundin
Se vilka svenska sparfonder som investerar i Lundin
Se några av vittnesmålen om övergreppen i Sudan