Svenska banker måste rösta för att H&M betalar uteblivna löner
Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har inte fått ut sina intjänade löner under pandemin. Nu uppmanas svenska banker att rösta för ett aktieägarförslag på H&Ms bolagsstämma om att bolaget ska betala uteblivna löner.
Uppdatering 5 maj: Länsförsäkringar var den enda som stödde förslaget på bolagsstämman, övriga röstade emot eller avstod att rösta. Skicka lite kärlek till Länsförsäkringar och burop till övriga banker via mejlknappen ovan!
Pandemin har slagit hårt mot fabriksanställda i textilindustrin där många inte fått sina lagstadgade löner och avgångsvederlag. Under pandemins första tretton månader uppgick det totala beloppet till uppskattningsvis drygt 100 miljarder kronor, enligt Clean Clothes Campaign. Två år efter pandemiutbrottet har merparten av textilarbetarna fortfarande inte fått betalt. Exempelvis väntar 2000 anställda hos H&M-leverantören Gladpeer Garments i Kambodja på att få ut över 13 miljoner kronor i avgångsvederlag.
– Arbetare i Kambodja, Bangladesh och flera andra av H&Ms centrala produktionsländer vittnar nu om att de tvingas gå hungriga eller skuldsätta sig för att kunna köpa mat till sina familjer. Här måste H&M ta sitt ansvar så att de som syr plaggen inte blir lämnande i sticket, säger Charlie Aronsson, projektledare på Fair Action.
I aktieägarförslaget som Fair Action lagt fram uppmanas H&M att garantera fabriksarbetarnas rättigheter genom att förhandla fram ett juridiskt bindande avtal med fackliga parter. Avtalet ska säkerställa att alla arbetare i leverantörskedjan ska få ersättning för innestående löner och lagstadgade avgångsvederlag. Avtalet inkluderar även en garantifond som ska skydda arbetare från att lämnas utan ersättning när fabriker tvingas stänga ner i framtiden. Ett avtalsförslag har redan tagits fram av nära 40 fackförbund.
Svenska storbanker har makt att påverka H&M
De sju största bankerna i Sverige är några av H&Ms största delägare med ett totalt innehav på nära 22 miljarder kronor. När Fair Action och Fair Finance Guide tidigare i år granskade hur svenska banker tar ansvar som ägare till H&M var fem av sju banker kritiska till H&Ms arbete för att säkerställa rimliga lönenivåer på leverantörsfabrikerna.
– Genom att rösta för förslaget skulle bankerna sända en stark signal till H&M att de menar allvar när de kräver förbättringar i H&Ms arbete för anständiga löner och arbetsvillkor, säger Charlie Aronsson på Fair Action.
Foto: Rehman Asad/Barcroft Medi. Sömmerskor i Bangladesh protesterar mot att de inte fått ut sina löner (ej relaterat till H&M).