Svenska banker måste rösta för att H&M betalar uteblivna löner
Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har fortfarande inte fått ut sina intjänade löner under pandemin. Nu uppmanar vi svenska banker att rösta på Fair Actions motion på H&Ms bolagsstämma den 4 maj för att sömmerskorna ska få sina löner.
Pandemin slog hårt mot fabriksanställda i textilindustrin där många inte fått sina lagstadgade löner och ersättning vid uppsägning. Tre år efter pandemins utbrott har arbetstagare fortfarande innestående fodringar för lagstadgad ersättning på flera miljarder USD.
Till exempel väntar 1 500 anställda på två av H&M:s leverantörsfabriker i norra Indien, Shahi Exports Unit 15/1 och 28, fortfarande på hundra tusentals USD i lagstadgade ersättningar.
– Arbetare i Kambodja, Indien och flera andra av H&Ms viktiga produktionsländer vittnar nu om att de tvingas gå hungriga eller skuldsätta sig för att kunna köpa mat till sina familjer. H&M menar att de redan har tillräckliga rutiner för att se till att leverantörer betalar ut löner och ersättningar, men vi ser tydligt att kompletterande åtgärder behövs, säger Maria Sjödin, sakkunnig inom företag och mänskliga rättigheter på Fair Action.
I aktieägarförslaget som Fair Action lagt fram uppmanas H&M att garantera fabriksarbetarnas rättigheter genom att förhandla fram ett juridiskt bindande avtal med fackliga parter. Avtalet ska syfta till att alla arbetare i leverantörskedjan ska få ersättning för innestående löner och lagstadgade avgångsvederlag. Avtalet ska även inkludera en garantifond som ska skydda arbetare från att lämnas utan ersättning när fabriker tvingas stänga ner i framtiden. Ersättning vid uppsägning är vanligt i länder där uppsägningstiden är kort eller obefintlig. Över 260 organisationer står bakom avtalsutkastet.
Svenska storbanker har makt att påverka H&M
De sju största bankerna i Sverige är några av H&Ms största delägare. När Fair Action lämnade in samma aktieägarförslag förra året ställde sig bara Länsförsäkringar positivt till förslaget.
– Nu måste fler svenska banker rösta ja till förslaget. Här har bankerna en konkret möjlighet att försöka pusha H&M till ansvar. Det skulle uppskattas av många bankkunder, säger Jakob König på Fair Finance Guide.