Våra viktigaste framgångar 2022
Svenska bankers stöd till oljeutvinning i Arktis, usla löner i H&M-fabriker och ryska bolag som fyller Putins krigskassa. Det är några av avslöjandena som Fair Finance Guide gjorde under 2022 – och som fick direkt påverkan på bankerna.
2022 blev ett intensivt år där vi gjorde en rad nya granskningar av bankernas affärer. Vi noterade också flera stora framgångar, inte minst tack vare alla tusentals protester från svenska bankkunder. Kolla här!
- Halverad utlåning till fossilbolag. Vår uppföljande granskning av bankernas fossila affärer visade att de svenska storbankerna nästan halverat sin utlåning till fossilbolag sedan vår granskning för två år sedan. Störst förbättring har Handelsbanken gjort som inte gett ett enda nytt fossilt lån. Det betyder att vi lyckats pusha fram Sveriges första i princip fossilfria storbank. Efter granskningen har SEB, Nordea och Swedbank också antagit nya mål för att minska stödet till fossilbolag.
- Högre press kring H&M:s usla löner. Vår uppföljande rapport om H&M:s sömmerskor som inte kan leva på sina låga löner, har lett till ett ökat engagemang hos bankerna kring frågan om levnadslön. Bankerna har nu format en gemensam grupp för att driva på frågan hos H&M.
- Investeringar i ryska bolag dumpas. Vår granskning om svenska miljardinvesteringar i ryska statskontrollerade bolag, som funnits på EU:s sanktionslista ända sedan 2014, ledde till att samtliga banker och pensionsfonder inom en vecka lovade att sälja sina investeringar.
- Bankernas riktlinjer skärps. Vår årliga granskning av bankernas hållbarhetsriktlinjer visade många förbättringar, framför allt hos SEB som bland annat blev första storbank att säga nej till att stödja renodlade pälsdjursfabriker. Ett annat fokusområde var fossila bränslen där flera banker fick kritik och kort därefter skärpte Handelsbanken sina restriktioner och blev första svenska storbank (och andra storbanken i världen) att säga nej till att stödja oljebolag som expanderar sin utvinning.
- Värsta oljeprojektet i Arktis pausas. Vår granskning av bankernas stöd till oljebolag i Arktis fick stor uppmärksamhet där över 4 000 bankkunder protestmejlade till bankerna via sajten. Några veckor senare kom beskedet att det mest kontroversiella oljefältet i norska Arktis pausas och sannolikt stoppas.
- Bolag med slavliknande arbetsvillkor i Qatar dumpas. Vår granskning om svenska bankers stöd till regimen i Qatar och investeringar i bolag med usla arbetsvillkor inför fotbolls-VM fick bra spridning genom fotbollskommentatorn Olof Lundh. Efter rapporten har flera europeiska investerare protesterat mot bolagen genom att sälja sina investeringar.
- Ny svensk strategi för att motverka greenwashing. Våra granskningar avslöjade många exempel på ohållbara investeringar i ”gröna” sparprodukter. Det har bland annat uppmärksammats av Finansinspektionen som i december lanserade en ny strategi för att motverka greenwashing.
Totalt har granskningarna genererat över 140 artiklar och inslag i media och mer än 6 500 svenska bankkunder har protestmejlat till bankerna via sajten.
– Det är fantastiskt att så många svenska bankkunder och konsumenter engagerar sig. Oberoende granskning och enkla verktyg för konsumenttryck är ett effektivt sätt att få finansbranschen att bättra sig, säger Jakob König som leder Fair Finance Guide i Sverige.
Framgångarna till trots finns mycket kvar att göra. Framför allt att fortsätta uppmärksamma allvarliga hållbarhetsproblem runt om i världen som svenska finansaktörer har ett ansvar för och möjlighet att påverka. Det är också viktigt att fortsätta driva fram föredömliga positioner och ageranden från svenska aktörer, som kan bli inspirerande exempel i andra länder.
– Förhoppningsvis kan vi utöka granskningarna till svenska pensionsfonder snart och få samma starka avtryck där. Vi kommer också fortsätta spela en särskild roll när det gäller att driva på utvecklingen av regelverken som börjat implementeras så smått men som är långt ifrån robusta, säger Jakob König.
Fair Finance Guide finns hittills i 16 länder och drivs i Sverige av Sveriges Konsumenter i samarbete med Amnesty, Diakonia, Fair Action, Naturskyddsföreningen och World Animal Protection.