Hur har du valt fonder till din premiepension? Det är den del av allmänna pensionen där du själv kan välja vilka fonder du vill spara i. Så här kan du tänka när det gäller hållbarhet.

1. Mejla statens pensionsfond

Över 5 miljoner svenskar gör ett icke-val och låter därmed staten förvalta pensionspengarna i Sjunde AP-fonden (AP7). Det innebär att dina pengar investeras i tusentals bolag, bland annat stora oljebolag, företag som exporterar vapen till juntan i Myanmar och köttjättar som driver på avskogningen i Amazonas.

Mejla AP7 och uppmana dem att investera hållbart!

2. Byt till mer hållbara fonder

Känns AP7 inte rätt för dig? Då kan du välja andra fonder. Logga in på Pensionsmyndigheten och klicka på "byt fonder". Här är några tips på vad du kan byta till:

– Byt till Svanen
Om du vill spara mer hållbart och slippa rota runt i fonddjungeln finns en enkel lösning: Svanen. De Svanenmärkta fonderna nobbar bland annat olja, kol, länder som inte skrivit under Parisavtalet, företag som är inblandade i grov korruption. Det innebär dock inte att fonderna är helt gröna, men de har rensat ut många värstingar och fokuserar mer på hållbarhet än andra. Idag finns 19 Svanenmärkta aktiefonder och räntefonder - sju av dem kan du välja i premiepensionssystemet:

  1. CB Save Earth Fund (Aktiefond, 976506)
  2. Didner & Gerge Global (Aktiefond, 541235)
  3. Fondita Sustainable Europe (Aktiefond, 566556)
  4. Handelsbanken Global Tema (Aktiefond, 123679)
  5. Handelsbanken Hållbar Energi (Aktiefond, 687509)
  6. Handelsbanken Tillväxtmarknad Tema (Aktiefond, 987842)
  7. Pareto ESG Global Corporate Bond (Räntefond, 606103)

Sök på namnet eller numret för att hitta fonderna.

– Byt till andra hållbarhetsfonder

Du kan också välja en hållbarhetsfond som inte är Svanenmärkt. Då är urvalet betydligt större och hållbarhetskriterierna varierar och efterlevnaden kontrolleras inte av någon oberoende part. För att snäva ner urvalet finns några verktyg som hjälper dig att filtrera fram fonder som säger sig ställa högst krav. Så här kan du använda filtreringsfunktionen:

  1. Välj fonder som lovar mest hållbarhet. Klicka i rutan ”Hållbarhetsfonder” så filtreras ett 30-tal fonder fram som klassar sig som "mörkgröna" enligt EU:s redovisningsstandard SFDR. Bland de här fonderna hittar du de som är mest hållbara, även om de skiljer sig åt i inriktning och ambitionsnivå. Men det är ingen garanti att varje fond är supergrön. Om du till exempel vill vara säker på att fonden är fossilfri ska du även välja bort ”Fossila bränslen” under fliken ”Oönskade produkter och tjänster”. Du kan även välja bort fler branscher i listan.
  2. Välj fonder som bara har låg koldioxidrisk. Tycker du att det räcker med att dina fonder är bättre för klimatet, men inte nödvändigtvis fossilfria? Behöver ditt sparande heller inte utesluta andra kontroversiella branscher som vapen och tobak? Klicka i rutan ”Fonder med låg CO2-risk”. Då visas fonder som överlag investerar i företag som är bättre på att hantera sin klimatpåverkan jämfört med andra företag. Fonderna kan dock fortfarande placera upp till 7 procent av pengarna i fossilbolag.


– Välj en grön räntefond
Om du tycker att det känns för riskfyllt med aktier kan du satsa på en räntefond. Ingen större risk att förlora pengar, men knappast någon chans att tjäna pengar heller. De gröna räntefonderna satsar dina pengar i bland annat vindkraft och energieffektiva fastigheter. Räkna inte med att allt är hundra procent grönt, men det är klart bättre än snittet. I premiepensionssystemet finns två gröna obligationsfonder att välja på:

1. SEB Green Bond Fund (Räntefond, 405704)
2. Storebrand Grön Obligationsfond (Räntefond, 721506)

Sök på namnet eller numret för att hitta fonderna.

3. Berätta för andra

När du kikat runt och kanske bytt till en grönare fond - dela guiden och dina erfarenheter med andra! Ju fler vi är som visar att vi vill spara hållbart, desto större tryck på finansbranschen och politiker att agera för att det ska bli lättare att välja sparande som bidrar till en hållbar utveckling.

Den här guiden visar hur man gör ett mer hållbart premiepensionsval. För att få vägledning kring finansiella aspekter måste du vända dig till någon som har kunskap om det.