Placera pensionen

Hur har du placerat - eller inte placerat - din premiepension? Det är den del av pensionen där du kan välja vilka fonder du vill spara i. Så här kan du tänka när det gäller hållbarhet.


Mejla statens pensionsfond

Över 4 miljoner svenskar gör ett icke-val och låter därmed staten förvalta pensionspengarna i AP7. Det innebär att dina pengar investeras i bland annat fossilbolag, palmolja, vapen och gruvbolag som bryter mot mänskliga rättigheter. Så pass illa att FN kritiserar Sverige för att hantera folkets pensionspengar på ett destruktivt sätt.

Mejla AP7 och uppmana dem att investera hållbart!

Byt till mer hållbara fonder

Känns AP7 inte som något för dig? Då kan du välja att pensionsspara i andra fonder. Logga in på Pensionsmyndigheten och byt fonder. Här är några tips:

• Byt till Svanen
Om du vill spara mer hållbart och slippa rota runt i fonddjungeln finns en enkel lösning: Svanen. De Svanenmärkta fonderna nobbar bland annat olja, kol, vapen, länder som inte skrivit under Parisavtalet, företag som är inblandade i grov korruption. Det innebär dock inte att fonderna är helt gröna, men de har rensat ut många värstingar och fokuserar mer på hållbarhet än andra. Idag finns 29 Svanenmärkta aktiefonder och räntefonder - nio av dem kan du välja i premiepensionssystemet:

  1. CB Save Earth Fund (Aktiefond, 976506)
  2. Didner & Gerge Global (Aktiefond, 541235)
  3. Handelsbanken Hållbar Energi (Aktiefond, 687509)
  4. Handelsbanken Sverige Tema (Aktiefond, 916189)
  5. SEB Hållbarhetsfond Sverige (Aktiefond, 846527)
  6. Länsförsäkringar Sverige Aktiv (Aktiefond, 528133)
  7. Pareto ESG Global Corporate Bond (Räntefond, 606103)
  8. Tundra Sustainable Frontier Fund (Aktiefond, 861229)
  9. Ålandsbanken Global Aktie (Aktiefond, 989491)

Sök på namnet eller numret för att hitta fonderna.• Byt till andra hållbarhetsfonder
Du kan också välja en hållbarhetsfond som inte är Svanenmärkt. Då är urvalet betydligt större men hållbarhetskriterierna varierar och efterlevnaden kontrolleras inte av någon oberoende part. För att snäva ner urvalet finns några verktyg som hjälper dig att filtrera fram fonder som säger sig ställa högst krav. Så här kan du använda filtreringsfunktionen:

1. Välj fonder som prioriterar hållbarhet
Vill du ha fonder som tar hänsyn till flera hållbarhetsaspekter, inte bara klimat? Klicka i rutan ”Hållbarhetsfonder”. Då visas fonder som säger att hållbarhetsaspekter är avgörande för fondens val av investeringar, samt har låg "koldioxidrisk" (vilket innebär att företagen i fonden är bättre på att hantera sin klimatpåverkan än andra företag). Hållbarhetsfonderna undviker de flesta kontroversiella branscher, men några kan fortfarande finnas kvar. Om du till exempel vill vara säker på att sparandet ska vara fossilfritt ska du även välja bort ”Fossila bränslen (olja, gas, kol)” under fliken ”Oönskade produkter och tjänster”. Du kan även välja bort fler branscher i listan.

2. Välj fonder som bara har låg koldioxidrisk
Tycker du att det räcker med att dina fonder är bättre för klimatet, men inte nödvändigtvis fossilfria? Behöver ditt sparande heller inte utesluta andra kontroversiella branscher som vapen och tobak? Klicka i rutan ”Fonder med låg CO2-risk”. Då visas fonder som överlag investerar i företag som är bättre på att hantera sin klimatpåverkan jämfört med andra företag. Fonderna kan dock fortfarande placera upp till 7 procent av pengarna i fossilbolag.• Välj en grön räntefond
Om du tycker att det känns för riskfyllt med aktier kan du satsa på en räntefond. Ingen större risk att förlora pengar, men knappast någon chans att tjäna pengar heller. De gröna räntefonderna satsar dina pengar i bland annat vindkraft och energieffektiva fastigheter. Räkna inte med att allt är hundra procent grönt, men det är klart bättre än snittet. I premiepensionssystemet finns två gröna obligationsfonder att välja på:

1. SEB Green Bond Fund (Räntefond, 405704)
2. SPP Grön Obligationsfond (Räntefond, 721506)

Sök på namnet eller numret för att hitta fonderna.

Berätta för andra

Om du bestämmer dig för att byta fond, skriv upp dig på Klimatbytet. Ju fler vi är som visar att vi vill spara hållbart, desto större tryck på finansbranschen och politiker.

Den här guiden visar hur man gör ett mer hållbart fondval. För att få vägledning kring finansiella aspekter måste du vända dig till någon som har kunskap om det.

Tack för att du delar!

×