Vem har utvecklat granskningsmetoden?
Det har organisationerna bakom Fair Finance International gjort med hjälp av den nederländska konsultfirman Profundo, som är en av de främsta när det gäller att utvärdera finansiella aktörers hänsyn till hållbarhetsfrågor. Här kan du läsa mer om metoden.
Vad granskar Fair Finance Guide hos bankerna?
Vi granskar vilka hållbarhetskrav som bankerna ställer när de investerar och lånar ut pengar. Hur hållbara och ansvarstagande måste företagen vara för att få bankens stöd? Går pengarna till fossilbolag eller till företag inom hållbar energi? Ställer banken krav på företagen när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter, korruption och arbetsvillkor?
Vad menas med bankernas investeringar, utlåning och finansiering?
Bankernas investeringar handlar bland annat om hur bankens fonder investerar i företags aktier och andra värdepapper. Utlåning handlar om bankens lån och andra finansieringstjänster till företag. Dina pengar på bankkontot används till viss del för att ge dessa lån. Vi granskar vilka hållbarhetskrav som ställs vid utlåning till företag.
Om en bank bryter mot sina egna riktlinjer, påverkar det betyget då?
Nej. Betyget i procent, från 0 till 100, visar hur hållbara bankens skrivna riktlinjer är, det vill säga vilka hållbarhetskrav banken bestämt att investeringarna och finansieringen ska följa. Tydliga och publika riktlinjer är ett avgörande första steg för att hållbarhetsfrågorna ska kunna implementeras i praktiken.
Tyvärr visar våra granskningar att samtliga stora banker vid upprepade tillfällen inte lever upp till sina egna riktlinjer. Därför lägger vi till varningstrianglar intill betyget hos de banker som brutit mot sina hållbarhetslöften. Klicka på stapeln för att se en lista på din banks eventuella överträdelser.
Är det stor skillnad mellan bankernas hållbarhetsarbete i praktiken?
De sju största bankerna i Sverige liknar varandra i arbetet med hållbarhet, även om vissa är något bättre än andra. Inom fonder har vi hittat många kontroversiella investeringar hos samtliga stora banker. Swedbank har ofta varit något bättre på att redovisa ett trovärdigt påverkansarbete medan Danske Bank och Nordea varit något sämre. Inom utlåning har SEB, Danske Bank och Nordea lånat ut mest till fossilbolag medan Handelsbanken satsat större andel på hållbar energi. Samtliga sju stora banker behöver bättra sig.
JAK och Ekobanken har genom sin gröna inriktning och begränsade produktutbud inte alls samma koppling till kontroversiella företag och branscher som de stora bankerna har.
Måste jag byta bank för att sätta press?
Nej, vi ser att alla de stora bankerna är känsliga för klagomål från sina kunder och pressen får dem att förbättra sig, även om det borde gå snabbare. Det allra viktigaste du kan göra om du är kund i någon av de stora bankerna är att mejla din bank minst en gång om året, så att pressen fortsätter. Om du ledsnar på att banken inte förändrar sig tillräckligt snabbt bör du givetvis byta bank.
Det är också viktigt att tänka på vilka produkter du väljer inom banken. Välj sparprodukter som ställer högre krav på hållbarhet än standardprodukterna. Det är inte helt enkelt men vi har gjort en liten guide här.
Har ni sett någon effekt av mejlen som skickats till bankerna hittills?
Ja! Bankkundernas mejl har gjort stor skillnad. De har lett till att samtliga banker i vår granskning flyttat fram sin positioner i mer hållbar riktning varje år. Så mejla gärna din bank, även om du redan gjort det! Fortsätt ligga på, det lönar sig! Om din bank inte finns med bland de sju stora bankerna som vi granskat får du gärna mejla dem ändå och fråga hur de jobbar med hållbarhet.

JAK och Ekobanken får ju väldigt bra betyg, finns det några nackdelar med att byta till dem?
Ekobanken och JAK har många grundläggande banktjänster men inte lika många som de större bankerna har. Du kan till exempel inte göra utlandsbetalningar, hämta Bank-Id, Ekobanken har inget bankkort och de erbjuder inte fonder och andra vanliga sparprodukter. Det kan därför vara bra att även vara kund i en annan bank om du saknar några av dessa tjänster.
Varför är JAK och Ekobanken med?
Vi har valt att ta med JAK och Ekobanken för att visa att det finns gröna banker i Sverige. I Nederländerna är motsvarigheten till Ekobanken,Triodos, en av de tio största i landet.
Min bank finns inte med. Planerar ni att granska flera banker?
I dagsläget kan vi tyvärr bara granska de sju största bankerna i Sverige och två mindre banker med grön inriktning. Men får vi kapacitet att granska fler banker i framtiden vill vi gärna göra det.
Varför finns inte fondbolag och pensionsfonder med i granskningen?
Bankernas egna fondbolag ingår i granskningen. I framtiden hoppas vi kunna granska fler finansaktörer, framförallt pensionsfonder och försäkringsbolag.
Min bank påstår att den ligger i framkant inom hållbarhetsarbetet. Kan det stämma?
I en internationell jämförelse ligger svenska banker ganska bra till, men det beror också på att finansbranschen inte kommit särskilt långt när det gäller att ta ansvar för hållbarhet. Din bank behöver definitivt bättra sig, så fortsätt uppmana den att ta ett större ansvar!
Har ni några tips på frågor man kan ställa till sin bank?
Förutom att mejla din bank och fråga hur de tänker agera utifrån de granskningar som vi på Fair Finance Guide gjort kan du till exempel fråga:
- Hur ser ni till att mina pengar används på ett hållbart sätt?
- Lånar ni ut pengar till fossilbolag?
- Erbjuder ni gröna obligationsfonder?
- När kommer ni ha ställt om er finansiella verksamhet i linje med klimatmålen?
- Har ni Svanen-märkta fonder eller fossilfria fonder?
Vilka är de största framgångarna för Fair Finance Guide?
Sen Fair Finance Guide grundades i Sverige 2015 sen har vi tillsammans lyckats få bankerna att förbättra sina riktlinjer radikalt. En av de största enskilda framgångarna är att 5 000 mejl från svenska bankkunder lett till att flera svenska banker krävt att Brasiliens regering agerar för att få bukt med bränderna i Amazonas. Läs mer här!
En annan stor framgång är att våra påtryckningar lett till att Handelsbanken, Swedbank och SEB slutat investera i fossilbolag, som saknar omställningsplaner enligt Parisavtalet, genom sina fonder (Handelsbanken till 99%) och att alla bankerna har ökat satsningen på företag inom hållbar energi och minskat fossil energi. Samtliga banker har också blivit mycket mer restriktiva när det gäller investeringar och utlåning till kolbolag och utvinning av oljesand. Läs mer om våra framgångar här.