Svenska sparpengar i Saudivapen

den 19 mars 2015

undefinedSvenska banker och fondbolag investerar över en miljard i företag som exporterar vapen till Saudiarabien. SEB investerar mest, trots att det strider mot principer i deras egen vapenpolicy. Det visar vår nya granskning. 

Den senaste tidens debatt kring Sveriges handelsavtal med Saudiarabien har visat att det finns en tydlig opinion mot vapenexport till länder som kränker mänskliga rättigheter. Fair Finance Guide har därför granskat vilka svenska banker och fondbolag som investerar i företag som exporterar vapen till just Saudiarabien.

- Många konsumenter är upprörda över Sveriges försäljning av vapen till Saudiarabien men vad de nog inte vet är att deras spar- och pensionspengar ofta är investerade i utländska vapenföretag som säljer både stridsflygplan och missiler till Saudiarabien, säger Jakob König, projektledare på Sveriges Konsumenter, som gjort granskningen.

SEB och Swedbank är de banker som investerar mest, SEB allra mest med närmare 270 miljoner kronor i vapenföretaget Raytheon som exporterar missiler. Detta trots att det bryter mot principer i deras egen vapenpolicy.

- Det är få banker och fondbolag som tagit tydlig ställning mot vapenexport till länder som kränker mänskliga rättigheter. SEB är ett av undantagen, därför är det extra anmärkningsvärt att just den banken investerat mest pengar i företagen. Här måste SEB ha mycket bättre koll på sina investeringar, säger Jakob König.

undefined

Granskningen är avgränsad till svenska spar- och pensionsfonder och omfattar bara vapenföretag som har exporterat krigsmateriel för strid eller vapenbestyckade produkter till Saudiarabien under 2013-2014. Källor som använts är SIPRI och Finansinspektionen.

Hela listan med fonder hittar du här

Skicka ett mail till din bank och tala om vad du tycker!

Här är ett exempel på vad du kan skriva, använd gärna: "Jag är kund hos er och har tagit del av Fair Finance Guides senaste granskning som visar att ni investerar i företag som exporterar vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter. Jag är besviken på er och dessutom strider det mot EU:s uppförandekod för vapenexport. Jag vill att ni slutar investera i sådana företag."

Tack för att du delar!

×