Vi är många som sopsorterar, köper ekologiskt och försöker leva klimatsmart, men vad gör pengarna under tiden? Vi sammanställde bankernas löften om hur de vill begränsa investeringar i fossila bränslen för att ge en bild av hur klimatsmart banken är just nu.
Det har hänt en hel del med de största bankernas riktlinjer på klimatområdet de senaste åren. De flesta har börjat mäta sina fonders klimatavtryck för att det ska bli enklare för kunderna att välja fonder med låg klimatpåverkan. Flera banker begränsar också sina investeringar i kolföretag, men exakt hur skiljer sig en hel del mellan bankerna.
Översikt över bankernas åtgärder
– Bankernas ambitionsnivå ser väldigt olika ut och flera banker har bara tagit ställning mot kolutvinning, inte mot kolkraft. Många inom rörelsen för ett fossilfritt samhälle menar att man åtminstone inte bör investera i företag som har mer än 30 procent av oönskad verksamhet som kol, har de mer än så är det inte trovärdigt att banken ska kunna påverka som investerare, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.
Hur ska man som konsument tänka kring den här tabellen?
– Tabellen visar hur många steg din bank har tagit när det gäller att styra bort från fossila bränslen. Ofta går det också att göra särskilda val inom banken, åtminstone när det gäller sparande i fonder. Men då krävs att man har en bank som redovisar klimatavtrycket från fonderna och erbjuder hållbarhetsfonder som undviker fossila placeringar, säger Jakob König.
– Men det är också viktigt att banken använder pengarna på våra bankkonton på ett klimatvänligt sätt, och där går det inte att göra ett eget val annat än att byta bank. Så uppmana din bank att bättra sig eller rösta med fötterna och byt till en bank med mer klimatsmarta riktlinjer om du inte är nöjd.
Ekobanken och JAK är två mindre banker med tydliga hållbarhetsprofiler som inte alls investerar eller lånar ut till fossilföretag.
– De ligger i framkant på det här området. De stora bankerna måste bli mycket bättre på att hitta miljönyttiga företag och projekt att finansiera och investera i. Då kan våra pengar verkligen göra nytta och bidra till ett hållbart samhälle, säger Jakob König.