Svenska sparpengar kopplas återigen till regnskogsskövling i Indonesien

den 30 maj 2017

Miljarder av svenska sparpengar kopplas till palmoljeföretag som skövlar regnskog och orsakar skogsbränder i Indonesien. Det visar en ny rapport från Regnskogfondet och Fair Finance Guide. Totalt investerar svenska banker och pensionsfonder sju miljarder kronor i sex asiatiska banker som finansierar särskilt kontroversiella palmoljeföretag.

En ny granskning visar att stora svenska investeringar görs i sex asiatiska banker som ger stora lån till indonesiska palmoljebranschen. Palmoljeföretagen orsakar skövling av regnskog och ibland även bränder som leder till enorma utsläpp av växthusgaser. Trots att de svenska bankerna och AP-fonderna har riktlinjer som ska skydda regnskogen så har de inte agerat för att försöka stoppa bankernas stöd till palmoljebolagen.

– Återigen ser vi hur miljarder av folks spar- och pensionspengar investeras i väldigt miljöskadlig verksamhet, trots att man lovat att placeringarna ska följa internationella hållbarhetsprinciper. Genom bankernas finansiella stöd till branschen kommer förstörelsen att fortsätta, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på organisationen Sverige Konsumenter.

undefinedNordea investerar mest i de asiatiska bankerna med drygt 2,5 miljarder kronor. SEB har investerat minst med 88 miljoner kronor. Hos Nordea, Danske Bank, Handelsbanken och SEB hittades placeringar i bankerna även i så kallade etik- och hållbarhetsfonder. Även hos andra svenska fondbolag hittades bankerna, bland annat hos SPP, AMF, Folksam LO Fonder, Öhman och God Fond.

De sex indonesiska bankerna Mandiri, BRI, BCA, BNI, samt bankerna OCBC och DBS från Singapore, finansierar hälften av palmoljeindustrin i Indonesien. Ingen av bankerna kräver att företag undviker skövling av regnskog för att få låna pengar. Många av de största palmoljebolagen har förbundit sig att förhindra avskogning och respektera ursprungsbefolkningens rättigheter, men bland de mindre palmoljebolagen är situationen värre och de kan fortsätta med hjälp av pengar från de asiatiska bankerna.

undefined– Det här är några av de värsta palmoljeföretagen som fortsätter att skövla ovärderlig regnskog, orsaka bränder och kränker ursprungsfolks rättigheter. Bankerna måste stoppa finansieringen av företagen och ställa högre krav när de lånar ut pengar, säger Vemund Olsen på Regnskogfondet.

Regnskogfondet och Fair Finance Guide startar nu ett initiativ för att med hjälp av nordiska investerare försöka sätta press på de asiatiska bankerna att upphöra med finansieringen av regnskogsskövling. Svenska banker och pensionsfonder uppmanas att ansluta sig till initiativet.

– Om de nordiska investerarna går samman för att sätta press på bankerna att sluta ge lån till företag som förstör regnskogen kan det innebära att värdefull regnskog kan räddas, säger Vemund Olsen.

Foton: Aidenvironment

Läs mer

Se fonderna som investerar i bankerna

Läs hela rapporten (eng)

Läs bankernas kommentarer på rapporten

 

Vad tycker DU om det här?

Tack för att du delar!

×