Nordea kopplas till kritiserad hantering av migranter i USA

den 20 augusti 2019

Nordea har investeringar i det amerikanska fängelseföretaget GEO Group som driver flera av de migrantförvar i USA som kritiserats för att vara inhumana av bland annat Amnesty.

Den senaste tidens rapportering kring missförhållanden vid hanteringen av familjer, barn och ungdomar som flyr över mexikanska gränsen till USA visar sig nu ha kopplingar till Nordea. Nordea är delägare i företaget GEO Group som driver flera av förvaren och har kritiserats av människorättsorganisationer. Totalt har Nordea investerat 57 miljoner kronor i företaget genom tre av sina aktivt förvaltade fonder.  
- Det är särskilt anmärkningsvärt att Nordea aktivt valt att investera i företaget. Det väcker frågor om hur man egentligen tänkt och vilket ansvar banken tar som delägare, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide i Sverige.    

Nyligen meddelade Fair Finance Guide i Belgien att den franska storbanken BNP Parisbas beslutat att stoppa finansieringen av GEO Group efter att banken bedömt att företaget bryter mot bankens riktlinjer för mänskliga rättigheter. Även en kanadensisk pensionsfond har dragit sig ur bolaget.    

- GEO Group har kantats av kritik sedan många år och påtryckningsförsöken från investerare har inte lett till tillräckliga förbättringar. Då är det helt riktigt att dra sig ur bolaget, det bör Nordea också överväga, säger Jakob König.    

Investeringar i GEO Group hittades inte hos några av de andra svenska bankerna. 

Artikel i Dagens Industri (låst) 

Fonderna som investerar i GEO Group

  • Nordea Stabil
  • Nordea 1 - GBP Diversified Return Fund
  • Nordea 1 - Stable Return Fund         

Tack för att du delar!

×