Gröna fonder är det nya svarta

den 8 oktober 2020

Att placera sina sparpengar i fonder som investerar i solceller, vindkraft och miljöteknik har visat sig framgångsrikt – inte bara för klimatet och miljön, utan också för plånboken. Fonder inriktade på hållbar energi har gått bäst av alla i år, samtidigt som placeringar i fossilbolag har varit en förlustaffär.

Sparare som placerat sina pengar i gröna fonder har tjänat stort på det. Det visar Avanzas genomgång av hur fonderna gått under året. Allra bäst har det gått för fonder som placerar i hållbar energi. Det senaste kvartalet ligger den Svanen-märkta fonden Handelsbanken Hållbar Energi i topp med en uppgång på 37 procent.

- Som bankkund har det verkligen lönat sig att flytta sina sparpengar från ohållbara till mer hållbara fonder, säger Jakob König på Fair Finance Guide.

Och det är inte bara i år som hållbara fonder har gått bättre än ohållbara. Vår granskning tidigare i år visade att de banker och pensionsförvaltare som sålt av sina innehav i fossilbolag har tjänat mångmiljarder på beslutet. Fossilbranschen har även utvecklats betydligt sämre än övriga börsen under de senaste tio åren.

- Vi hoppas att det här leder till att fler banker och pensionsbolag skyndsamt säljer av fossilbolag som inte kan eller vill ställa om i enlighet med Parisavtalet, säger Jakob König.

I veckan meddelade Skandia att de utesluter 25 stora fossilbolag med omedelbar verkan och sätter ett mål på 75 procents minskning av fossila investeringar till 2025. Handelsbanken är den enda storbank som redan gjort sig av med alla fossilbolag i princip alla i sina fonder, med undantag för bolag som har omställningsplaner i enlighet med Parisavtalet. Swedbank och Länsförsäkringar har också tagit beslut om att anpassa investeringarna i linje med Parisavtalet, även om Länsförsäkringar saknar ett tidsatt mål.

- Vi väntar nu på att Nordea, Danske bank och SEB ska komma med tydliga mål om att fasa ut fossilt och ställa om sin finansiella verksamhet i enlighet med Parisavtalet. Det finns ingen framtid i fossil energi, varken ekonomiskt eller miljömässigt, säger Jakob König.

Obs! Tänk på att fonder är olika riskfyllda och kan gå upp och ned i värde. Fonder inriktade på hållbar energi anses ha hög risk och man ska vanligen inte lägga hela sitt sparande där. Läs mer om hur du kan spara mer hållbart här!

Tack för att du delar!

×