Svenska banker satsar nära 100 miljarder på oljeutvinning i Arktis

den 12 december 2020

Trots det allvarliga hotet från klimatförändringarna fortsätter fyra storbanker i Sverige att låna ut mångmiljardbelopp till bolag kopplade till oljeutvinning i Arktis. Samtidigt har flera andra av de svenska större bankerna börjat dra sig ur oljebolag helt och hållet.

De sju största bankerna i Sverige satsar totalt 97 miljarder kronor i investeringar och lån till företag med koppling till oljeutvinning i Arktis. Huvuddelen av beloppet består av lån till bolagen från SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank på totalt 85 miljarder kronor de senaste tre åren.

- Att bankerna fortsätter finansiera oljebolag som utvinner i Arktis är anmärkningsvärt. Om vi ska kunna leva upp till klimatmålen och undvika katastrofala klimatförändringar måste oljan stanna i marken. Arktis miljö är dessutom extremt känslig och ett oljeutsläpp vore förödande, säger Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.

Störst utlåning på totalt 41 miljarder kronor har de fyra bankerna gett till norska oljebolaget Aker BP som har flera utvinningslicenser i Barents Hav nära polarisen och naturreservatet Björnön söder om Svalbard. 25 miljarder har också gått till svenska bolaget Lundin Energy som har flera utvinningslicenser i Barents Hav och redan provborrar i området.

Allra mest satsar SEB med knappt 34 miljarder kronor, som också är den bank som rankas lägst i årets granskning av bankernas hållbarhetsriktlinjer. Sedan följer Nordea med cirka 28 miljarder och Danske Bank med knappt 20 miljarder.

Handelsbanken, Skandia och Länsförsäkringar, har inte gett några lån till bolagen och har betydligt mindre investeringar i dem. I början av 2020 beslutade Handelsbanken att rensa ut alla fossilbolag ur i princip samtliga investeringar, framför allt ur sina fonder. Även Länsförsäkringar och Skandia har börjat utesluta stora oljebolag under 2020. Däremot saknar samtliga stora banker en policy som förbjuder stöd till oljeutvinning i Arktis. Ekobanken och JAK Medlemsbank säger helt nej till att ge lån till fossilbolag.

- Det är förstås glädjande att flera av de stora bankerna börjat dra sig undan från oljeutvinning. Nu gäller det att SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank lyssnar på sina kunder och omgående slutar stödja den här typen av verksamhet. Att utvinna olja i Arktis, som redan är hårt drabbat av klimatförändringarna, är bortom cyniskt, säger Jakob König.

Läs mer om granskningen

Läs nyhetsartikeln i Aftonbladet och vår debattartikel

Läs kommentarer på granskningen från Länsförsäkringar, SEB, Skandia och Swedbank.

Inte nöjd med din bank? Mejla!

Tack för att du delar!

×