den 27 april 2017
Svenska banker och AP-fonderna investerar miljarder i oljebolaget Lundin Petroleum trots anklagelser om att företaget bidragit till allvarliga övergrepp mot civila i södra Sudan. En ny rapport från Fair Finance Guide och Swedwatch visar att de dessutom inte agerat tillräckligt för att företaget ska ta ansvar.
Den 4 maj är det bolagsstämma i Lundin Petroleum där en av motionerna från aktieägare uppmanar Lundin att kompensera de som drabbats av företagets tidigare verksamhet i Sudan, som enligt omfattande dokumentation bidrog till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. (Läs uppföljningen: så röstade bankerna den 4 maj)
Vår nya granskning visar att de svenska bankerna och AP-fonderna länge varit bland de största ägarna i Lundin. Totalt investerar de idag drygt 3,6 miljarder kronor och företaget finns i ett sextiotal av bankernas sparfonder – däribland några av Sveriges populäraste. Företaget hittades även i ett fåtal etikfonder och ideella fonder.
Granskning visar att de svenska ägarna gjort alltför lite för att Lundin ska ta ansvar. Bara två av dem, Swedbank och Andra AP-fonden, har krävt en oberoende utredning av företagets verksamhet i Sudan. Ingen har drivit kravet att företaget ska kompensera de drabbade.
– Bankerna och AP-fonderna har gjort alldeles för lite för att Lundin ska ta ansvar. De måste sätta mycket större press och visa att de står upp för FN:s riktlinjer, det har de lovat bankkunderna och pensionsspararna i sina egna riktlinjer, säger Jakob König på Sveriges Konsumenter som gjort granskningen.
Swedbank redovisar det mest trovärdiga påverkansarbetet men har ändå inte agerat vidare när företaget struntat i kraven. Danske Bank, Nordea och SEB var sämst bland bankerna då de varken krävt en oberoende utredning eller redovisat ett trovärdigt påverkansarbete. Utvärderingen bygger på en enkät där bankerna själva fått redovisa hur de har agerat för att ta ansvar.
– De flesta har svarat att ord står mot ord, men både FN och hjälporganisationer har visat att företaget bidrog till konflikten. Det är svagt att bara två av dessa ägare krävt en oberoende utredning, säger König.
Bakgrunden till anklagelserna härstammar från när Lundin Petroleum letade olja i södra Sudan mellan 1997 till 2003, då landet härjades av ett brutalt inbördeskrig. Enligt FN-rapportörer och människorättsorganisationer förvärrades konflikten av Lundins närvaro då kampen om oljefälten fick svåra följder för civila. Enligt en kartläggning av organisationen Ecos bidrog Lundins verksamhet till att över 12 000 människor dödades och 160 000 tvingades fly. Lundin har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdar att företaget haft en positiv inverkan.
– Trots omfattande rapporter om hur företagets verksamhet bidrog till negativ påverkan på mänskliga rättigheter kring oljefälten i Sudan fortsatte banker och AP-fonder att investera i Lundin. Att övergreppen skedde för mer än 10 år sedan spelar ingen roll, offren lever fortfarande med konsekvenserna. Ägarna måste verka för att Lundin tar sitt ansvar, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch och rapportförfattare.
Svenska bankkunder och pensionssparare kan påverka genom att uppmana banker och AP-fonderna att ta ansvar, bland annat att de ska stödja den motion som läggs fram på Lundins årsstämma den 4 maj om att företaget bör kompensera de drabbade.
Lista med svenska fonder som investerar i Lundin Petroleum
Läs kommentarer från Nordea, SEB, Skandia och Lundin Petroleum