Svenska sparpengar kopplas till skövlingen av Amazonas

den 11 maj 2020

I en granskning tillsammans med Aftonbladet kan vi nu visa att samtliga svenska storbanker har investeringar i bolag som bidrar till avskogning och övergrepp i Amazonas. Värst är Nordea med nästan 1,5 miljarder kronor i bolagen. Även tre bankers hållbarhetsfonder är inblandade.

Sammantaget investerar de sju största svenska bankerna och fem av AP-fonderna 3,5 miljarder kronor i fem bolag som kopplas till skövlingen av Amazonas. Världens största regnskog riskerar att förvandlas till en savann på bara en generation. Det vore förödande för klimatet och mänsklighetens framtid. Många aktivister och ursprungsfolk som försöker stoppa avverkningen blir mördade, visar bland annat Aftonbladets reportage.

De fem bolagen som kopplas till skövlingen är de brasilianska köttbolagen JBS och Minerva, amerikanska sojajättarna ADM och Bunge, och amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone som är ägare till bolag som bland annat byggt en motorväg rakt genom Amazonas. Bolagen har i flera rapporter anklagats för att direkt eller indirekt bidra till avskogning och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Av de svenska bankerna har Nordea investerat nästan 1,5 miljarder i flera av dessa bolag, Sjunde AP-fonden (icke vals-fonden) 767 miljoner och SEB 245 miljoner. SEB, Danske Bank och Handelsbanken har dessutom hållbarhetsfonder som investerar i ADM, Bunge och Blackstone.

- Vi ber alla bankkunder att mejla sin bank och uppmana dem att sluta stödja bolag som skövlar Amazonas. Bankerna vill ogärna förknippas med destruktiv verksamhet och vi har sett att påtryckningar från kunder har effekt, säger Jakob König på Fair Finance Guide.

En tidigare granskning i september 2019 visade att Swedbank investerade över 2 miljarder kronor i Blackstone. Efter att vi uppmärksammade detta och många besvikna bankkunder mejlat Swedbank har banken sålt nästan hela innehavet i bolaget.

Uppdatering: Efter granskningen har Nordea svartlistat och sålt sina investeringar i köttbolaget JBS. Flera av bankerna och AP-fonderna har också ställt krav på Brasiliens regering att agera. Läs mer

Läs artikeln i Aftonbladet

Lista med fonderna som investerar

Inte nöjd med din bank? Mejla!

Tack för att du delar!

×