Lönsamt att sluta investera i fossilbolag

den 18 maj 2020

De banker och pensionsförvaltare som sålt av sina innehav i fossilbolag har tjänat mångmiljarder på beslutet. Det visar vår nya granskning tillsammans med Greenpeace. Samtidigt har svenska folkets pensionsfond, AP7, förlorat nästan sju miljarder det senaste kvartalet på att ha kvar pengarna i klimatskadlig verksamhet.

Under 2019 beslutade Handelsbanken och pensionsförvaltarna SPP och Första AP-fonden att sluta investera i fossilbolag, det vill säga verksamheter relaterade till kol, olja och gas. Vår granskning visar att de tre tjänat uppskattningvis 4,7 miljarder kronor på beslutet genom att undvika fossilbranschens extra stora börsnedgång under första kvartalet i år. Under samma tid har förvalsfonden AP7 i premiepensionen, där 6 av 10 pensionssparare har sina pengar, förlorat uppskattningsvis nästan 7 miljarder kronor på att inte ha flyttat bort investeringarna från fossilbolag. Granskningen visar också att investeringar i fossilbranschen utvecklats betydligt sämre än övriga börsen de senaste tio åren.

- Det här visar att det lönar sig ekonomiskt att spara mer klimatvänligt, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter. Det borde vara ett incitament för fler banker och pensionsfonder att sluta investera i fossilbolag och istället satsa på bolag som är en del av klimatomställningen.

Att finanssektorn flyttar pengarna i hållbar riktning är helt centralt för att begränsa den globala temperaturökningen i enlighet med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Förutom att fossila investeringar underminerar de globala ansträngningarna för att hejda klimatförändringarna innebär de även stora ekonomiska risker för pensionsspararna.

- Det är varken moraliskt eller ekonomiskt försvarbart att fortsätta investera fossilt. Därför är det väldigt positivt att flera pensionsfonder och banker den senaste tiden flyttat sina pengar från fossilbranschen. De har redan tjänat stort på det, både i pengar och i kundanseende, säger Jakob König.

Handelsbanken är hittills den enda av de svenska storbankerna som rensat bort fossilbolag från sina fonder. Banken gör dock undantag för fossilbolag som bedöms ha tillräckliga omställningsplaner i linje med klimatmålen samt fossilbolag i sina Norgefonder.

Det här kan du göra:

  1. Mejla din bank (här nedan) och uppmana den att sluta investera i fossilbolag
  2. Mejla AP7 och kräv att de tar klimatansvar
  3. Byt till mer hållbara sparprodukter, t ex fossilfria fonder.

Se inslaget på TV4

Så här gjorde vi granskningen

Tack för att du delar!

×