AP7 har 45 miljarder i fossilbolag

den 3 september 2024

Sjunde AP-fonden investerar 45 miljarder av svenskarnas pensionspengar i fossilbolag, varav merparten i bolag som fortsätter expandera den fossila verksamheten. Det visar en ny granskning som Fair Finance Guide tagit fram.

Nya data visar att Sjunde AP-fonden (AP7), som förvaltar 5,5 miljoner svenskars pensioner, fortsätter att satsa miljarder i fossilbranschen. Totalt investerar fonden i över 140 bolag som är aktiva inom fossil energi, till ett värde av 45 miljarder kronor. Huvuddelen, 35 miljarder, satsas på bolag som fortsätter att expandera den fossila verksamheten.

– Det borde verkligen sitta en stor varningstext på AP7 att pengarna går till klimatvärstingar som undergräver pensionsspararnas framtid. Det är inte tydligt för spararna att det blir så här om de inte gör ett eget premiepensionsval, säger Jakob König, som leder Fair Finance Guide i Sverige.

Miljarder i skenande oljebolag

Bland AP7:s investeringar finns flera oljejättar som fortsätter leta efter ännu fler fossila fyndigheter och planerar att öka utvinningen, trots att det bryter mot klimatmålen i Parisavtalet. Fonden investerar bland annat nära tio miljarder i fem av de oljebolag som har störst expansionsplaner i relation till 1,5-gradersmålet. Samma fem oljebolag är också bland de bolag som är mest aktiva inom särskilt miljöskadlig och riskfylld utvinning, som exempelvis fracking och djuphavsborrning.

– Det är inte försvarbart att satsa spararnas pengar i fossilbolag mitt i en akut klimatkris där vi just upplevt det varmaste året som någonsin uppmätts, säger Jakob König.

Ny kampanj uppmanar AP7 att dumpa fossilbolagen

Sammanställningen är framtagen i samband med lanseringen av en ny svensk kampanj – Fund Your Mother – som vill skapa ett folkligt tryck på AP7 att dumpa fossilbolagen. Till kampanjen hör en kampanjfilm där skådespelaren David Dencik spelar huvudrollen. På kampanjens webbsida kan man som pensionssparare agera genom att uppmana fonden att flytta pengarna till bolag som bidrar till lösningar på klimatkrisen. Och få hjälp att byta till en grönare fond.

– Om många protesterar tror jag absolut att det kan få effekt. Vi har lyckats få tre av fyra storbanker att utesluta fossilbolag ur sina fonder efter protester från 50 000 svenska bankkunder, säger Jakob König.

Fair Finance Guide har stöttat kampanjen Fund Your Mother med research och kunskap kring AP7:s fossila investeringar.

 

Besök kampanjsajten och uppmana AP7 att dumpa fossilbolagen

Läs mer om granskningen av AP7:s fossila innehav

Så får du en grönare premiepension - följ vår guide här!

Tack för att du delar!

×