AP7 svartlistar saudiskt oljebolag efter kritik

den 3 juni 2024

Sjunde AP-fonden (AP7) säljer sin investering i det saudiska oljebolaget Saudi Aramco av klimatskäl. Samtidigt behåller fonden investeringar i 40 andra oljebolag som fortsätter jakten på mer fossila bränslen, visar research från Fair Finance Guide.

I vintras avslöjade vi att AP7 investerar nära en halv miljard kronor i världens största oljebolag, Saudi Aramco. Bolaget huvudägs av saudiska staten som var den största bromsklossen i förhandlingarna på senaste klimattoppmötet. Efter avslöjandet kallades företrädare för AP7 till riksdagens finansutskott för en utfrågning.

Nu meddelar AP7 att de svartlistar Saudi Aramco och tre andra oljebolag på grund av bolagens bristande omställningsplaner.

– Det här är ett välkommet beslut men fonden borde även sälja övriga oljebolag och flytta pengarna till bolag som står för klimatlösningar i stället, säger Jakob König som leder Fair Finance Guide i Sverige.

Vår nya research visar nämligen att AP7 fortfarande investerar i 40 andra oljebolag som fortsätter att expandera utvinningen av fossila bränslen. Totalt uppgår fondens investeringar i bolagen till 26 miljarder kronor. Bland dem finns oljejättar som BP som låg bakom oljekatastrofen i Mexikanska Golfen 2010 och oljebolaget Chevron som kopplas till miljöförstöring i Amazonas.

– Att investera i bolag som fortsätter jakten på mer olja mitt i en klimatkris är ansvarslöst. Inget av de här oljebolagen rör sig i rätt riktning. De förstör klimatet och de förstör pensionsspararnas framtid, säger Jakob König.

Se listan med AP7:s oljebolag

Tack för att du delar!

×