Fyra partier vill förbjuda finansiering av fossil expansion

den 6 juni 2024

Svenska banker lånar ut miljarder till oljebolag som expanderar utvinningen av fossila bränslen. Nu visar vår EU-valsenkät att fyra partier vill se ett förbud mot detta.

De senaste åren (2020 - 2022) har svenska storbanker lånat ut 116 miljarder kronor till fossilbolag. Den största delen har gått till bolag som expanderar sin utvinning, trots att det enligt både FN och Internationella Energirådet måste upphöra omedelbart. Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen har därför sedan några år tillbaka krävt att det införs ett förbud mot att banker och andra finansiella aktörer finansierar expanderande utvinning.

Nu visar en enkät som Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide genomfört att Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet stöder införandet av ett sådant förbud på EU-nivå.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna svarar att de inte stöder ett förbud.

Förbudet skulle gälla alla finansiella aktörer inom EU och även förhindra finansiering av fossil expansion utanför EU.

Ett aktuellt exempel är det nya olje- och gasfältet Rosebank utanför Shetlandsöarna som ägs av norska Equinor, som SEB och Nordea har lånat ut flera hundra miljoner kronor till. Utvinningen väntas leda till utsläpp av växthusgaser som är mer än fyra gånger högre än Sveriges årliga utsläpp.

Handelsbanken och Danske Bank har självmant tagit ansvar och slutat med lånen till expanderande oljebolag. Men SEB, Nordea och Swedbank har inte infört ett sådant stopp.

- Det är orimligt att svenska bankkunders pengar används på det här klimatskadliga sättet. Nu behövs skärpta regler för alla banker i EU, säger Jakob König på Fair Finance Guide.

 

Enkätfrågan löd: Inför ett förbud mot att finansiera utvecklingen av nya fossila reserver.

Läs mer om förslaget här

Tack för att du delar!

×