Miljarder av svenskarnas sparpengar går till klimatvärstingar

den 12 september 2024

Svenska fondbolag och pensionsfonder satsar över 200 miljarder av svenskarnas sparpengar i fossilindustrin, bland annat i de oljebolag som expanderar utvinningen mest. Nordea och AP7 står för nära hälften av beloppet. Det visar en ny kartläggning från Fair Finance Guide.

 

Granskningen visar att 19 av de största bankerna, fondbolagen och pensionsfonderna i Sverige investerar totalt 203 miljarder kronor i fossilbolag. Det handlar om över 150 bolag som är aktiva i fossilbranschen, framför allt inom olje- och gasutvinning. Mer än hälften av bolagen fortsätter dessutom att expandera den fossila verksamheten.

– Att investera spararnas pengar i expanderande fossilbolag mitt i en brinnande klimatkris, där vi just upplevt det varmaste året någonsin, är otroligt ansvarslöst. Det tror jag många svenskar blir väldigt upprörda över, säger Jakob König som leder Fair Finance Guide.

Alla granskade finansaktörer utom Alecta investerar i bolag som fortsätter jakten på fossila fyndigheter, trots att det strider mot klimatmålen i Parisavtalet. Bland annat investerar de i 17 av de värsta oljebolagen som har störst expansionsplaner. Totalt 46 miljarder kronor. Dessa bolag planerar att expandera utvinningen med 113 miljarder fat olja de närmaste åren. Det handlar om oljejättar som Exxon, Shell och BP som planerar nya oljefält i ett tjugotal länder, inklusive Kazakstan, Nigeria och Angola. Flera av dem använder också utvinningsmetoder med stora risker för miljöskador, exempelvis utvinning i Arktis och utvinning av oljesand.

– Fondbolagen försvarar investeringarna med att de ställer klimatkrav, men bolagen lyssnar ju inte utan fortsätter i helt fel riktning. Vi behöver styra om pengarna till företag som står för klimatlösningar i stället, säger Jakob König.

Storleken på investeringarna och vilken typ av fossilbolag det handlar om skiljer sig stort mellan fondbolagen. Klart störst fossila investeringar har Nordea (52 miljarder kronor) och statliga AP7 (45 miljarder kronor), som förvaltar 5,5 miljoner svenskars pensioner. Pensionsbolaget Alecta är den enda i granskningen som inte har några investeringar alls i fossilbolag.

Rekommendationen till svenska sparare är att flytta sina pengar till fossilfria alternativ.

– Fråga efter fossilfria produkter eller byt fondbolag om du inte vill vara kund hos någon som investerar i klimatvärstingar, tipsar Jakob König.

Här kan du agera

Läs vår kortrapport om svenska fossila investeringar

Skicka en protest med några klick!

Tack för att du delar!

×